innehållaktivitetdiskussion

12 maj 2004: Sångstund på Färgfabriken

23 oktober - 6 november 2004: Cirkeln uppstod som öppen förskola och utställning på galleri ID:I, Tjärhovsgatan 19 i Stockholm.

Där var öppet onsdag - fredag 11-17, lördag 12 – 16. Vi hade sångstund vid behov och bytarcirkel varje dag. Vi samtalade bland annat om: - Mat, myter, goda och onda märken, utbud – behov och meningen med (minst) 19 olika pulvergrötsorter. Marknadsföring till föräldrar spelar på osäkerhet. Vi i Sverige är lydiga och duktiga och gör som man säger. Det kan vara svårt (som alltid) att skilja på reklam och information. Endast de två största producenterna har råd att ”samarbeta ” med BVC (dvs bombardera dem med ”information”). - Identitet - Det tar ett tag innan man förstår att man inte måste börja läsa livsstilsmagasin (om man inte gjort det förr), bara för att man blivit förälder. Plötsligt tillhör man en förändringsbenägen högintressant målgrupp och utsätts för experter som vill hjälpa till och göra tillvaron osäker. Livsstilar och utstrålning. Projektet barnen blir en ny dyr hobby. Vi förväntas byta/köpa bil, bostad, jobb, skaffa sommarställen. Föräldraledigheten kan bli en inkörsport till överkonsumtion med föräldrapenning, tröstköp och ”fritid” i det offentliga rummet som blivit allt mer kommersialiserat. - Prylar och tillbehör. Som småbarnsförälder kan man ibland mer kan känna sig som ett exploaterat offer än en fritt väljande köpglad kund i dagens utbud. Vad behöver ett mycket litet barn? Vilken barnvagn ser mest ut som ett rymdskepp? Ideer till barnvagnspooler och en beg.vagn marknad, (icke virtuell) luftades. Vem har tillverkat mina barns leksaker? Hur tackar man för alla presenter den nyfödda får som man inte ville ha? Radioprogrammet Föräldrarna i P1 spelade in ett inslag till programmet ”Köp, köp till de underbara barnen” som även sände från UnderBara-Barn-Mässan i Älvsjö den 5-7 november 2004. Programmet sändes 8 november.

23 mars - 1 maj 2005: Cirkeln deltog i utställningen " Participation- nuisance or necessity?" på IASPIS galleriet, Fredsgatan 12 i Stockholm.

Cirkeln och Cirkulationen/bytarhyllan var öppen för användning varje dag under utställningen. Samtal och fruktstunder ägde rum onsdagar klockan 14 -17 den 6, 13, 20 och 27 april : Bland annat gavs information inför veckan 10 - 16 April som var ”Global Week of Action on free trade”. Ett flertal organisationer ordnade en heldag på Sergels Torg lördag 16 april. Fairtradecenter, Rättvisemärkt, Cooperation utan gränser, nätverket Rena Kläder och många flera. Informationsbroschyrer och kampanjvykort från dessa organisationer fanns att få på Cirkeln. Vi reflekterade över småbarnsföräldrars ständiga tidsbrist samt eviga timslånga kaffedrickande i gallerior. Vi talade om ogenomskinliga ägarförhållanden i livsmedelsbranschen, samt impulsdiskar och riktad reklam. ("Man behöver inte vara rik för att ha god smak" - upplysning från en pall med muffins som blockerar gången i en lokal matbutik). Vi talade om hur marknadsföringsjargong och metoder letar sig in i det vardagliga samtalet mellan människor. " Whats in it for me - tänkandet" . En rädsla för att bli utröstad. Var kommer den ifrån? Hur blir man av med den?

Information om En Köpfri Dag, www.bnd.nu. Vad kan man säga, göra och inte göra i offentliga rum/ var är det offentliga rummet? Rapport från en händelse på Kista+konst. Information om FOFF, forum för feministiska föräldrar, www.foff.se.

Vi drack rättvisemärkt kaffe och te och åt kravbananer och rättvisemärkt choklad. Barnen sprang runt och undersökte de övriga interaktiva/ nya media-konstverken i det stora utställningsrummet.

 

För mer information kontakta Lena Gustavsson: fenalena@chello.se